A www.kiscsillagom.hu remek összefoglalójának hála egy kis útbaigazítás a mit szabad-mit nem szabad útvesztőben:

 

Nem szabaddohányozni, alkoholt, drogot fogyasztani.
Sokan úgy gondolják, hogy ha az esti szoptatás után dohányoznak és/vagy alkoholt fogyasztanak, az nem árt a babának, mert úgy is csak reggel fog legközelebb szopizni.
Csak hogy a káros anyagok, a nikotin és az alkohol, drog mindaddig az anyatejben vannak míg azt a baba ki nem szívja. Így például az este elfogyasztott alkoholt a reggeli tejcsivel “kapja meg” a gyerek.

Nem szabadolyan gyógyszereket szedni amelyeknek a szedését kifejezetten tiltják szoptatós anyáknak. Ha gyógyszert kell szednünk szoptatás alatt mindig beszéljük meg kezelőorvosunkkal, hogy mi a legbiztonságosabb a számunkra.
A gyermekorvost is megkérdezhetjük mi az amit ilyenkor szedhetünk.
A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat általában nyugodtan alkalmazhatjuk, de nem árt megkérdezni az orvost vagy a gyógyszerészt.
Az antibiotikumok esetében legyünk nagyon óvatosak, az elrendelő orvost feltétlenül tájékoztassuk arról, hogy szoptatunk.
Sok esetben van alternatíva olyan gyógyszer szedésére ami mellett biztonságosan szoptathatunk.
Gyógyszerszedésnél azt is figyelembe kell venni, hogy mennyi idős a baba. Újszülöttek és fiatal csecsemők esetében szigorúbb az elbírálás mint egy 2-3 éves gyerek esetében.

Nem szabaddrasztikus fogyókúrába kezdeni.
A terhesség és a szoptatás nem a fogyókúra ideje. Ha évek óta súlyproblémáink vannak, ne ebben az időszakban próbáljuk meg megoldani. Inkább arra törekedjünk, hogy életmódváltással szabaduljunk meg pár kilótól. Alakítsuk ki étrendünket tudatosan.
Fehér liszt helyett használjunk graham vagy teljes kiőrlésű lisztet. Fehér kristálycukor helyett barna nádcukrot (a mennyiségét pedig csökkentsük). Zsíros vörös hús helyett válasszuk az alacsony zsírtartalmú fehér (szárnyas vagy hal) húst és sütés helyett pároljuk ezeket. Zöldség és gyümölcs minden nap kerüljön az asztalunkra.
Próbáljuk meg a mennyiséget minőségre cserélni!
Kerüljük az édes pék- és cukrászsüteményeket, édességeket, chipseket és a cukrozott üdítőitalokat.
A mozgás terhesen is és már a babával is legyen mindennapjaink része. Keressünk egy közeli parkot, játszóteret ahová minden nap ki lehet sétálni a babával.
1-1,5 órát minden nap töltsünk a szabad levegőn sétálással (kivéve ha szakad az eső vagy orkán erejű szél fúj).
Ha így teszel biztos, hogy jó pár kilótól megszabadulsz és ami a legfontosabb tartani is tudod a súlyodat.

Nem szabadsemmilyen fogyókúrás bogyót és italt fogyasztani.
A drogériák polcai roskadoznak az ilyen-olyan fogyókúrás szerektől. Óvakodjunk az efféle termékektől, a legtöbb ugyanis hashajtó vagy felszívódást gátló gyógynövényekből és ki tudja még mikből áll.

Nem szabadnyers húst, nyers tojást vagy nyers halat tartalmazó ételeket fogyasztani.
Ezekben az élelmiszerekben nyersen olyan baktériumok is előfordulhatnak melyek súlyos hányásos, hasmenéses betegséget okoznak. Ezek a baktériumok alapos főzés és sütés folyamán elpusztulnak.

Nem szabad: ún. “kombinált” fogamzásgátló tablettát szedni.
A szoptatás alatti fogamzásgátlásról kérjünk tanácsot nőgyógyászunktól. Manapság sokféle lehetőség közül választhatunk.

Szabadszoptatni terhesség alatt.
Gyakran előfordul, hogy még cicizős totyogónk van és útban a kistesó. Ilyenkor sokakban felmerül a kérdés szabad e szoptatni a várandósság idején.
Manapság egyre elfogadottabb dolog a terhesség alatti szoptatás.
Amennyiben a kismama egészséges és nem veszélyeztetett terhes a további szoptatásnak nincs semmi akadálya.
Korábbi vetélések előfordulása viszont ellenjavallat lehet a terhesség alatti szoptatásnál.
Amennyiben bármilyen vérzést (pecsételő, barna) tapasztalunk érdemes megfontolni az elválasztást.
Ha lehetséges az elválasztás fokozatos legyen. Ha fennáll a veszélye egy esetleges vetélésnek akkor inkább úgy tervezzük a kistesót, hogy ne kelljen a nagyobbacskát a terhesség miatt elválasztani.

Szabada köznyelvben K-betűs ételeknek nevezett zöldségek fogyasztása.
Gyakran halljuk, hogy szoptatás alatt ne együnk káposztát, karfiolt, kelbimbót, karalábét…stb., mert hasfájást okoz a babának. Számos ételt felsorolhatnánk még melyek a köztudatban mint puffasztó ételek szerepelnek és nem K betűvel kezdődnek.
Számomra érthetetlen is, hogy miért pont a K-betűsöket szúrták ki.
Előfordulhat, hogy a babának alkalmanként fáj a hasa egy-egy puffasztó ételtől amit az anya elfogyaszt. Az pedig, hogy mi puffasztó teljesen egyénfüggő. Valakinek a bab, valakinek a tojás vagy éppen a káposzta vagy a tej. Ezt pedig mindenki tudja saját magáról és valószínűleg el is kerüli azokat az ételeket melyektől puffad.
Ok nélkül kár lenne száműzni étrendünkből ezeket az értékes élelmiszereket.

Szabadegy gyenge kávét reggelente elfogyasztani.
Kerüljük a túlzott koffeinfogyasztást, de a reggeli kávéról nem muszáj lemondani. Ha a baba bírja a tejet a tejeskávé a legjobb választás, de egy hosszú kávé is tökéletesen megfelel, hogy az esetleges fejfájást elkerüljük. Figyeljük a baba reakcióit, ha esetleg túlpörög a kávétól inkább igyunk egy teát.
Délután és az esti órákban már semmiképp ne fogyasszunk koffeint, nehogy megzavarja a baba alvását.

Szabadhajat festetni.
A hajfesték nem megy át az anyatejbe. Ha mégis aggódunk emiatt válasszunk henna hajfestéket, mely természetes alapanyagú.

Szabadrendszeres testmozgást végezni.
A gyermekágyas időszak (6 hét) letelte után nyugodtan végezhetünk rendszeres testmozgást, főleg ha a gyermekvállalás előtt is a mindennapjaink része volt. Fokozatosan kezdjünk hozzá, először csak kevésbé megerőltető mozgást végezzünk rövid ideig, majd fokozatosan növelhetjük a tempót és az időtartamot.
Arra azért figyeljünk, hogy ne erőltessük meg magunkat és ne essünk túlzásokba!

 

Címkék: szülés szoptatás császármetszés étrend

A bejegyzés trackback címe:

https://teiscsaszarnovagy.blog.hu/api/trackback/id/tr856201978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása