A császármetszés folyamata

 2014.04.30. 10:00

Egy cikk a www.csaladinet.hu-ról.

Míg a normál szülésnél a baba a hüvelyen keresztül jön a világra, a császármetszésnél ez egy, a méhen és a hasfalon ejtett metszésen keresztül történik. A császármetszések száma fokozatosan növekedett az elmúlt 30 évben. 2005 novemberében, a Járványvédelmi és Megelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention - CDC) jelentése szerint a császármetszések száma Amerikában elérte a valaha volt legmagasabb értéket, 29,1%-ot, amely több mint egy negyede az összes szülésnek. Ez azt jelenti, hogy 4 terhes nő közül legalább egy császármetszéssel fog szülni.

Műtét előtt:


A műtét elkezdése előtt valamilyen érzéstelenítőt fogsz kapni (általában gerinc-, vagy helyi érzéstelenítést), ha még nem kaptál a vajúdás közben. Általános érzéstelenítést csak sürgősségi császármetszéseknél alkalmaznak, mivel azonnal és nyugtatóként is hat. A gerinc- és a helyi érzéstelenítés csak a hastól a csípő aljáig terjedő területet zsibbasztja le (előfordul, hogy a lábak is elzsibbadnak), hogy semmit se lehessen érezni a műtét közben. Valószínűleg egy katétert is fogsz kapni, ami összegyűjti a vizeletet, amíg az alsótested zsibbadt


Műtét közben:


Az orvos először a hasfalat fogja bemetszeni. Egy sürgősségi császármetszés esetén ez valószínűleg egy függőleges vágás lesz (a köldöktől az ágyékig), ami lehetővé teszi a baba minél előbbi kiemelését. A leggyakoribb metszést vízszintesen vágják (gyakran bikini vágásnak is nevezik), valamivel a köldök alatt. A hasizmot nem vágják át, hanem széthúzzák, hogy az orvos elérhesse a méhet.


Ekkor az orvos bemetszi a méhet is, vízszintesen vagy függőlegesen. Ez a metszés különbözhet a hasi metszéstől. A klasszikus, függőleges metszést általában csak összetett szituációkban alkalmazzák, például az elölfekvő lepény vagy vészhelyzetek esetén, vagy rendellenességekkel küzdő babáknál. A császármetszés utáni hüvelyi szülés nem javasolt azoknak, akiket a klasszikus metszéssel császároztak. A leggyakrabban használt metszés az alsó átlós metszés. Ez a típus jár a legkevesebb kockázattal és komplikációval és lehetővé teszi a legtöbb nő számára a hüvelyi szülést a következő terhességnél, a méhrepedés csekély kockázatával.


Miután az orvos leszívta a magzatvizet, világra fogja segíteni a babát. A babát fejjel előre fogják kiemelni, hogy letisztíthassák a száját és az orrát, így lehetővé téve számára a légzést. Amint a baba egészen kint van, felemelik hozzád, hogy találkozhass vele. A legtöbb orvos ezután átadja a babát egy nővérnek ellenőrzésre. Utoljára a méhlepényt fogják kiemelni (ekkor kis rángatást érezhetsz), aztán az orvosok elkezdik bezárni a sebeket.


Műtét után:

Mikor véget ért a műtét, előfordulhat, hogy remegést, hányingert tapasztalsz. Ennek az oka lehet az érzéstelenítő, a méh összehúzódásának hatásai vagy az adrenalinszint csökkenése. Általában hamar elmúlik és álmosság követheti. Ha a babád egészséges, általában ez az az idő, mikor pihenhet a mellkasodon és elkezdheted szoptatni. Te és a babád folyamatos megfigyelés alatt lesztek, a komplikációk megelőzésének érdekében.


Amikor elbocsátanak a kórházból, tanácsolni fognak műtét utáni kezeléseket a műtéti sebekre.

Lektorálta: Dr. Eszlári Péter

 

 

Címkék: folyamat műtét császármetszés

A bejegyzés trackback címe:

https://teiscsaszarnovagy.blog.hu/api/trackback/id/tr146098238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása